Στείλτε μας τις ενημερώσεις σας για σεμινάρια παραδοσιακών χορών, εκδόσεις βιβλίων παραδοσιακών χορών. Η ανάρτηση του υλικού είναι δωρεάν

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

«Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές, Βόρεια Εύβοια»

Ασημίνα Ντέλιου


Κάθε μέρος στον ελλαδικό χώρο έχει μια μοναδική, πολιτιστική ταυτότητα. Η ομιλία, ο τρόπος ζωής, τα ήθη, η μουσική, οι χοροί, διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο, ανάλογα την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της κάθε περιοχής. Η ενδυμασία δεν ξεφεύγει από τον κανόνα αυτό αφού αποτελεί γνήσια έκφραση του πολιτισμού και τέκνο της τοπικής χειροτεχνίας και της αισθητικής αντίληψης μιας κοινωνίας. Η κάθε της ιδιαιτερότητα, τα υλικά κατασκευής, η ποιότητα και η ποσότητα ρούχων, αντανακλούν όχι μόνο την οικονομική κατάσταση των κατοίκων, αλλά και τα έθιμα, την ιστορική συνέχεια και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Στο βιβλίο αυτό ασχολούμαστε για αρχή με την επαρχία Ιστιαίας στη Βόρειο Εύβοια, στην οποία συναντούμε δύο κύριους τύπους χωρικής φορεσιάς και μια αστική. Εκτός από τη γενική περιγραφή της φορεσιάς έγινε προσπάθεια να καταγραφούν, εκτός από τη νυφική, οι γιορτινές και καθημερινές φορεσιές της Βόρειας Εύβοιας.  Επίσης, αναφέρονται οι τοπικές ιδιαιτερότητες των χωριών καθώς και ο ρόλος της προσωπικής δημιουργικότητας και των τερζήδων (ελληνοραπτών) στην αισθητική του ντυσίματος. Με την ελπίδα το βιβλίο αυτό να στρέψει το ενδιαφέρον μας και πάλι στις ρίζες μας και να μας ωθήσει να γνωρίσουμε, να σεβαστούμε και να συντηρήσουμε το τοπικό μας χρώμα, σας καλωσορίζουμε στον κόσμο της παραδοσιακής μας ενδυμασίας.


ΙSBN: 978-6185123611
Σελίδες: 192
Εσωτερικό: Έγχρωμη πολυτελής έκδοση

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή από τις Εκδόσεις Φυλάτος  στην Ελλάδα και σε 62 χώρες του εξωτερικού.